vrijdag 9 december 2011

Kim Hertogs gastrol als psychiater stagiaire in Duts


Kim Hertogs speelde gastrol als psychiater stagiaire in Duts.

Duts is een Vlaamse komische televisiereeks. De reeks werd in het najaar van 2010 op de openbare zender Canvas uitgezonden. De hoofdrol (Walter Duts) wordt gespeeld door de bedenker en regisseur van de reeks, Herwig Ilegems. Zone stad actrice Kim Hertogs had een opvallende bijrol.

Cast Duts

Hoofdrollen:

    Herwig Ilegems - Walter Duts
    Greta Van Langendonck - Buurvrouw Annie
    Tania Kloek - Conny
    Steve Geerts - Danny
    Emilie Vloeberghs - Mieke

Gastrollen Duts:

    Axel Daeseleire - zichzelf
    Jan Decorte - patiënt
    Elke Dom - apothekersassistente
    Els Dottermans - moeder van Mieke
    Kim Hertogs - stagiaire psychiater
    Karl-Heinz Lambertz - zakenman
    Matthias Schoenaerts - zichzelf
    Nico Sturm
    Bruno Vanden Broecke - wijnkenner
    Peter Van den Eede - psychiater
    Lucas Van den Eynde - vader van Mieke
    Philippe Geubels - loodgieter


Het openingslied heet "Rebel Rouser" en is afkomstig van de Amerikaanse gitarist Duane Eddy.

'Duts' is een zevendelige komische serie rond Walter Duts (gespeeld door Herwig Ilegems), een zonderlinge man die sinds de dood van zijn moeder alleen woont in het ouderlijk huis. Hoewel hij er met zijn baard en bril wat vreemd uitziet, is Walter de goedheid zelve. Hij leidt een rustig leven en zal geen vlieg kwaad doen. Hij heeft vrede met zichzelf. Maar met de rest van de wereld klikt het minder goed.

De rust in het leven van Duts wordt verstoord door zijn moeilijke relatie met de buitenwereld, die nerveus, geïrriteerd en bevooroordeeld reageert op Walter. Toch blijkt Walter nooit het slachtoffer te worden van al die agressie. Het zijn uiteindelijk de anderen die zichzelf de das om doen.

De wereld van Duts
Walter is niet de enige die vrede heeft met zijn leven. Met zijn buurvrouw Annie (Greta Van Langendonck) en zijn zeventienjarig buurmeisje Mieke (Emilie Vloeberghs) onderhoudt hij warme contacten. Annie's dochter Conny (Tania Kloek) heeft ook wel sympathie voor Walter, maar haar man Danny (Steve Geerts), een politieagent, heeft een grote hekel aan die 'rare' Walter.

Dat zijn de hoofdpersonages in de wereld van Duts, een ongecompliceerde microkosmos waar de hectische moderne samenleving, met haar regeltjes en haar structuren, tevergeefs greep op tracht te krijgen. Eigenlijk is die samenleving veel gekker dan de wereld van Walter zoals te zien is in de aflevering over de psychiater met Kim Hertogs, en zouden we wensen dat er wat meer 'Walters' rondliepen.

Een man met een stamboom
Walter Duts is een personage in de traditie van Buster Keaton, Laurel en Hardy, maar meer nog van Tati. Hij is een kruising van Monsieur Hulot en 'Sleazy Dick', een merkwaardig figuur gecreëerd door Herwig Ilegems.

Ondanks hun verschillen hebben ze hun vanzelfsprekendheid, hun eenvoud en zelfs hun kinderlijkheid gemeen. Net zoals hen heeft Walter weinig verwachtingen; hij is veel meer toeschouwer dan protagonist. Walter kijkt naar de wereld en wij kijken met hem mee.

Maar Walter lééft ook mee met anderen, hij voelt meer mee dan de gemiddelde mens. Toch zullen we nooit weten wat hij echt denkt. Hij is 'anders' en daarom ook een 'accident waiting to happen'.

Buitenbeentje
'Duts' is een komische serie, maar ook meer dan dat. Naast – soms brutale - humor, seks, naakt, en is er net zo goed plaats voor vervreemding en momenten van poëzie. Noem het misschien zelfs 'auteurshumor'.

Aflevering 5 Duts, De psychiater met Kim Hertogs.

Walter heeft last van nachtmerries, maar dan overdag. Wie helpt hem daar vanaf? De psychiater, natuurlijk. Maar daar gaat het er nogal vreemd aan toe. Walter Duts moet aanzien hoe de psychiater orale seks heeft met zijn sexy en knappe stagiaire, gespeeld door Kim Hertogs.

Later betrapt Walter de psychiater terwijl die weer seks heeft met de half naakte stagiaire(Kim Hertogs) in haar rode BH.

Hoewel Walter denk dat het een nachtmerrie is, loopt het hierdoor volledig uit de hand als Walter dit vertelt aan de vrouw van psychiater, waarna die de stagiaire(Kim Hertogs) in sexy lingerie tegen het lijf loopt.


De stijl van de serie is uiterst sober. De kleuren zijn vaal, het licht is hard en stelt alle uiterlijke en innerlijke onvolkomenheden van de personages extra scherp.

De camera is onverbiddelijk. De beeldvoering is uniek als poëtische maar tegelijk confronterende fotografie, soms naakt: een buitenbeentje op de Vlaamse tv.

De 'Director of Photography' is dan ook niemand minder dan Danny Elsen ('De Zaak Alzheimer', 'Loft', 'Bo', 'Les Barons'). De locaties lijken uitgekleed tot op het bot, ook naaktscènes worden niet geschuwd. De tekst is uitgepuurd tot een muzikale partituur. Er wordt niets uitgelegd: wat het beeld kan vertellen, hoeft geen betoog.

De makers hopen dat de reeks zowel dwingend zal zijn - omdat je gedwongen wordt om anders te kijken - als terloops - omdat het leven zo is.

'Duts' is een serie van het productiehuis Kanakna voor Canvas, naar een idee van Herwig Ilegems. Hij bedacht de verhaallijnen en samen met Bart Meuleman werkte hij die uit tot scenario's . Ze verzorgden samen de dialogen. Beiden staan ook in voor de regie. Daniel Lamberts neemt de beeldregie voor zijn rekening.

Schoon volk
Canvas en Kanakna steken met 'Duts' hun nek uit en bewijzen dat je met durf nog buiten de lijntjes kan kleuren op tv. Heel wat gevestigde waarden uit de filmwereld waren dan ook bereid om mee te werken aan de productie: Danny Elsen, Jan Dellaert, Senjan Jansen, Daniel Lambo, Esther De Goey, Gert Stas, Dieter Diependaele, enz.

Dat geldt eveneens voor de ronduit indrukwekkende lijst van gastacteurs: Elke Dom, Els Dottermans, Peter Gorissen, Kim Hertogs, Karl-Heinz Lambertz, Jeroen Perceval, Matthias Schoenaerts, Peter Van den Eede, Jos Verbist, Paul Verrept, Stijn Cole, Axel Daeseleire, Jan Decorte, Geert Dehertefelt, Nyk Dekeyser, David Dermez, Philippe Geubels, Nele Goossens, Peter Jansen, Manou Kersting, Eric Kloeck, Fien Maris, Bart Meulemen, Gert Portael, Amara Reta, Nico Sturm, Lucas Van den Eynde, Bruno Vanden Broecke, Tania Van der Sanden, Louis van der Waal, Mark Verstraete, Tanya Zabarylo, Mohamed Zahir en Mourade Zeguendi.

Je zou 'Duts' dus kunnen omschrijven als een klein project met grote namen.

Cast van 'Duts'

    Herwig Ilegems - Walter Duts
    Greta Van Langendonck - buurvrouw Annie
    Tania Kloek - Conny
    Steve Geerts - Danny
    Emilie Vloeberghs - Mieke
    Kim Hertogs - Stagiaire



De zevendelige Canvascomedy Duts liet afgelopen winter niemand onberoerd. De reacties van pers en publiek logen er niet om en varieerden van vulgair, veel bloot en flauw over vreemd en intrigerend tot grensverleggend en geniaal.

De jury van het prestigieuze Internationale Televisiefestival van Monte Carlo heeft de kwaliteiten van Duts alvast naar waarde geschat, want ze heeft de serie genomineerd in drie categorieën: Outstanding International Comedy Producer (voor Herwig Ilegems en Pieter Van Huyck), Outstanding Comedy Actor (Herwig Ilegems en Steve Geerts) en Outstanding Comedy Actress (Tania Kloek en Greta Van Langendonck).

De reeks met een pracht bijrol van Kim Hertogs zorgde zoals verwacht voor heel wat controverse en de meningen van de pers en de kijkers waren verdeeld. Toch was Duts één van de best bekeken Canvasprogramma’s van de afgelopen jaren, met een gemiddeld kijkcijfer van bijna 400.000 en een marktaandeel van 14.5%. Titelrolvertolker Herwig Ilegems werd eerder genomineerd voor een Vlaamse Televisie Ster in de categorie Beste Acteur.